Art Is Propaganda, Not All Propaganda Is Art!

 

Amiri Baraka (1934-2014)

” De naam “JOYN IN” is afgeleid van de voornamen John en Joy, twee jonge talenten van Surinaams-Nederlandse afkomst die kort na elkaar in 2017 het aardse leven lieten

PARALLELLEN VERTELLEN

   IK WIL NIETS ANDERS LIEVER 

                                            John O. Wijdenbosch (R.I.P.)

alias Jayo was een Surinaams-Nederlandse acteur, rapper en entertainer. John speelde in o.a. Fort Alpha, Bradaz, Costa en in de road movie Monte Carlo met Kitty Courbois. In Monte Carlo speelt hij de rol van Danny de chauffeur van de oudere rijke Nederlandse dame Constance van Tuyl van Serooskerken. Zij en Danny  gaan met de auto naar Monte Carlo waar zij een ​​deel van haar leven opnieuw wil beleven. Een sentimentele vertederende road movie over tegenslag, recovery en bestemming.

John was een goede vriend van me. We konden eindeloos filosofisch humoristisch en toch diepzinnig praten. Hij was een heel speciaal natuurtalent maar bleef altijd bescheiden. De laatste jaren trok hij zich terug uit de public eye, werkte als koerier en leefde 100% voor zijn gezin. Zelf omschreef hij deze ommekeer als “re-grouping”! In een persoonlijke Facebook chat (af en toe in het Surinaams) spraken wij over dromen, motivatie , kennisoverdracht, talent het nu en het leven… (lees bij “Convo Jayo & Mo” gezellig mee).

Convo Jayo & Mo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

John en Kitty verlieten het aardseleven precies 78 dagen na elkaar.

Tegen het einde van de film Monte Carlo zeggen ze heel opmerkelijk bij hun vertrek :

,,Best eng als je weet dat leven achter de rug is.”
,,Een heel leven voor je en je geen idee hebt wat je ermee aan moet, dat is pas eng.”

URBAN ICONS

In 2002 werkte ik met enkele collega’s mee aan het concept Urban Icons” in samenwerking met Gallery Donkersloot en Reebok. Binnen het project werden artistieke en eigentijdse werken  gemaakt van enkele  belangrijke vertegenwoordigers van de Nederlandse Urban Lifestyle.

John Wijdenbosch was er één van. Ik besloot om als eerbetoon aan John en inspiratie voor “Young Talent” een Icon te ontwerpen en aan hem op te dragen. Na uitwerking van het concept werd voor het definitieve design de naam van mijn neefje Interface en Icon designer Joy-Vincent Niemantsverdriet geopperd.

 

 Ideas need to be ready for improvement

                                            

alias Mr Beautifyer was een Surinaams-Nederlandse Graphic, Icon en Interface designer. Hij werkte voor o.a. Sofa “design studio” (Amsterdam), Facebook (San Francisco) en later Instagram. In 2016 werkte hij als senior designer in het designers dream-team van Ian Spalter mee aan het huidige logo en huisstijl van Instagram. Een echte designers designer die graag belangeloos advies en begeleiding gaf aan anderen en wist zelfs een reeds goed design naar een nog hoger niveau te tillen.

Als kleinzoon van mijn moeders jongere zus was hij mijn kleine neefje. Voor onze familie, vrienden en collega’s is het een enorm verlies en verwerkt een ieder het op zijn of haar eigen manier. Bescheiden als hij was hoorden velen pas na zijn overlijden over zijn talenten, werkniveau en carrière. Typisch Mr Beautifyer om ervoor te hebben gezorgd dat er genoeg is om het verwerken op zich al naar een hoger niveau te kunnen tillen. Lees bij “Joy’s Story” zijn eigen inspirerende verhaal.

Als zoals Oprah Winfrey het ooit zei “Art Is Prayer” (Kunst Is Gebed), dan was J-V in mijn beleving een warmhartige en uitstekend gedisciplineerde monnik met een spirituele missie.

Waar een tijdsgeest zich vaak laat kenmerken blijven bepaalde artistiekeuitingen en kunstzinnigheden tijdloos en universeel. Kunst laat dat heel goed zien.

Ergens is iedereen uiteindelijk aan het vormgeven… soms metaforisch soms expressief soms letterlijk maar altijd strevend naar een stijl van artistieke perfectie die tijdloos blijft voeden aan generaties van een tijd.

WAKE UP!

In 1993 toen ik als journalist werkte voor een Nederlandse televisie omroep had ik het genoegen Suliman El Hadi 1936-1995 (Last Poets) in Eindhoven te mogen interviewen. (Suliman El Hadi staat binnen de eerste Hip Hop generatie in Nederland bekend om zijn optreden in de documentaire Big Fun in a Big Town (1986) van Bram van Splunteren VPRO).Hij eindigde het interview met een bijzondere versie van een motivatie gedicht voor de jeugd. Hierboven een cover van dit gedicht (Bekijk: origineel) uitgevoerd door Nicci Leggo 2019  (pseudoniem). 

Ik Ben Blij

{

Ik ben blij dat ik in mijn leven een aantal mensen heb mogen mee maken die niet alleen leefden, maar ook daadwerkelijk zijn gestorven voor dat gene waar ze voor stonden.

Emotioneel doet zo’n gebeurtenis iets met je!

Het leert je iets, geeft je troost en kracht om zelf te gaan ontdekken waar jij voor staat.

Mo, Chairman & Co-Founder JOYN IN FOUNDATION

Postadres

Cruquiuskade 251 | 1018 AM AMSTERDAM

KvK

72476478 | AMSTERDAM

Email Ons

info@joyninfoundation.org

Web

www.joyninfoundation.org